Ники и Чавдар в Белгия

До Белгия и обратно – Ники и Чоко

Белгия е уникалнo красива страна популярна със своите белгийски вафли, един от най-качествените шоколади в света и разбира се с щаба на европейския парламент. За Codific, Белгия е важна, не заради голямото разнообразие от бири, а защото CEO-то на компанията Арам Ховсепян живее и работи там. По традиция Codific периодично организира посещение на част от екипа до Белгия, за работа и забавление. Досега 4-ма колеги са били там, а късметлиите този път бяха Ники и Чавдар (тук му казваме Чоко) (вижте на снимката), които останаха почти 2 пълни месеца обикаляйки градчета и техните забележителности. И така, на 27 януари те отпътуваха към Льовен, където Арам ги очакваше с нетърпение (и белгийски вафли). В рамките на 2 месеца те успяха да посетят Льовен, Брюксел, Мехелен, Антверпен, Брюж и Гент. В този блог ще споделим с Вас за техните преживявания и впечатления.

Знаехте ли че? – През далечната 1970 година в Белгия стандартът и традицията била такива, че дори на децата в училищата се сервирала много лека бира (около 1.5%). Сега, разбира се, практиката е различна и бирата е заменена с вода и газирани напитки.

Забележителности

Едно от местата, направило им най-голямо впечатление е кулата на Свети Румболд в Мехелен .

Тя е 97 метра висока, все още недостроена и по това, което Ники и Чоко описаха доста трудна за изкачване. Като паметник на културата там няма асансьор и за да се качите на върха и трябва да преминете през 538 доста тесни стъпала. Всъщност Ники допълни, че ако случайно номера на обувките ви е по-голям от 44, половината Ви стъпало ще стърчи. Легендата гласи, че Ники и Чоко все още изкачват тези стълби.

Ако успеете да ги изкачите на покрива ви очаква гледка към цял Мехелен, а дори и може да видите Атомиума в Брюксел.

Изглед от върха на катедралата Свети Румболд - град Мехелен, Белгия

Атомиума в Брюксел е една от забележителностите в Белгия, която най-много е допаднала на Ники и Чоко. Тя е построена през 1958 година и с нестандартните си форми има за цел да покаже високото ниво на металургията и инженерството през този период. Висок около 102 метра, Атомиума e една от най-високите постройки в Брюксел. Изживяването вътре е уникално по рода си – множество светлинни ефекти и музика, които ще ви оставят без дъх. Вижте това видео от светлинната (технична) зала:

“Хората, често казват, че заведението Hard Rock е много вървежно. Това е защото не са били на Делириум” – каза Ники. Изглежда, че две главни насоки определят Делириум: Рок музика и страхотна бира. Разделено е на 2 етажа – горният е предназначен за любителите на виното, а на долния етаж обстановката е по-задушевна, нормалните маси са заменени от бурета.


Храната

Всеизвестен факт е, че пържените картофки произлизат от Белгия, но докато Ники и Чоко бяха там това със сигурност не беше единственото, на което те успяха да се насладят. И двамата ни споделиха, че са опитали автентичното ястие от Белгийското задушено месо наречено “Stoofvlees”.

Нещо, което им е направило огромно впечатление докато са посетили Манастира Орвал е “Стек Тартар”. Изживяването на манастира е било толкова автентично, че когато Ники и Чоко са седнали на заведението и са го поръчали, сервитьора им е донесъл сурово телешко месо, лук и яйце поотделно, а те сами е трябвало да направят сместа за стека. И за ваше огромно учудване, Стек-а Тартар не се изпича, а се яде суров. Чоко дори се пошегува, че единственото, което сервитьора е забравил да донесе е една скара, на която да изпече вече заготовените кюфтенца.

За Белгийските вафли, няма дори да влизаме в подробности, защото те всеки ден са изяждали поне по един пакет. Но за да ви подразним сетивата решихме да добавим тази снимка на една от вафлените къщи в Белгия.


Белгийска бира

Белгия е също така прочута с огромно си разнообразие от бири, както и множеството родни пивоварни в страната. Една от пивоварните, която Ники и Чоко посетиха е завода на така известната Стела Артоа. Ники ни разказа, че в залата на посетителите са успели да си налеят свежа Стела от кранче директно свързано с потока на бирата. Също така допълни, че свежата и бутилирана Стела Артоа имат доста солидна разлика във вкусовете.

За Чоко най-голямо впечатление е направила Белгийската бира Duvel. Това е една от техните най-емблематични бири, която е доста силно газирана, с лек привкус на плодове и леко горчив остатъчен вкус. Най-интересното за наливния Duvel е, че много малко барове могат да си позволят да сервират тази страхотна бира, защото за наливането и е нужно да се пригоди специална инсталация, правейки дистрибуцията на тази бира малко по-сложно. Чоко обаче не забрави да си вземе тениска от тяхната пивоварна….

Знаехте ли че? – В Белгия може да пиете различна бира всеки ден за следващите 4-ри години без да се налага да повтаряте 2 пъти една и съща. Източници казват, че в Белгия има между 1,000 – 2,000 оригинални бири, които се произвеждат там.  


Работата от хоум офис (home office)

С развитието на стартъп културата се заформи и така наречената на английски “work from home” политика или “работа от вкъщи”. Ние в Codific също упражняваме тази култура и докато Ники и Чоко бяха в Белгия, голяма част от работата се извършваше от апартамента, в който бяха отседнали.

Ники ни сподели, че е общественото мнение е че работата от вкъщи не е толкова продуктивна, отколкото в офис. Лично за него, обаче, нещата стоят по друг начин. Липсата на хора му помага да се фокусира върху работата си по-добре. Разликата с работата от офис е че трябва сам да поемеш отговорност да работиш от 9 до 5. А обедната почивка се трансформира в разходка до хладилника, вместо до близкия магазин.  

За разлика от Ники, Чавдар намира за много по-удобна работата от офис, поради един основен фактор – комуникацията с хора. И въпреки, че живеем в crème de la crème на методите на комуникацията, Чоко намира за много по-ползотворни разговорите, лице в лице с хората, с които работиш.


Бихте ли се преместили да живеете в Белгия?

Ники: “За определен период, да. И България, и Белгия имат своите плюсове и минуси. Нека просто кажем, че за определен период това разнообразие е полезно. Поне за мен”.

Чоко: “За кратък период, да, но за по-дълго не. Тук ми харесва повече. Свикнал съм с България, просто тук ми харесва повече”

Hungry for more of this?


Subscribe to our blog! Get the latest news and the hottest tips and tricks.
We won't spam you - we promise.


Related Posts

31

Mar
Company News

Codific expands its team in Barcelona

On the 1st of March, we expanded our team in Barcelona, Spain. Dag Flachet, our chief growth officer, will be helping our two new intern market analysts – Oscar and Daniel. Together they will be in charge of conquering new markets with our flagship solution Videolab. Learn more about Videolab here. “We selected the most talented students […]

13

Mar
Company News, Security

Codific provides a turnkey educational solution to the four largest universities in Belgium

ICHO is the Interuniversity Center for General Practitioner Training, an organization created by KU Leuven, Ghent University, University of Antwerp and the Free University of Brussels. ICHO was facing the daunting task of solving the logistical and administrative challenges for all aspects of the general practitioner specialization program in Flanders. “We chose CODIFIC because we were very[…]